Uthållighet och kondition
Om utbildningen
I vår vardag möts vi av oändligt många varianter av konditionsträning och det kan vara svårt att orientera sig i vad som fungerar bäst för dig eller någon annan? Denna kurs riktar sig till dig som önskar skaffa dig en grundläggande förståelse för uthållighet och konditionsträning. Vi kommer att utforska träningsprinciper, fysiologi samt olika aspekter av konditionsträning, såsom lågintensiv konditionsträning, tröskelträning och högintensiv intervallträning, allt på en grundläggande nivå.
Som deltagare kan du exempelvis vara idrottslärare, tränare, idrottare, förälder eller allmänt intresserad av träning. Under kursen kommer vi att belysa hur olika former av konditionsträning bör tillämpas. Som deltagare kommer du även att ges möjlighet att praktisera träningen utifrån din egen kapacitet. Vi kommer att gå igenom olika konditionstester och visa hur du med deras hjälp kan utvärdera träningsresultat samt individanpassa träning inför framtiden.
Kursen bedrivs främst på distans men med två fysiska träffar på Bosön, i början och i slutet av kursen. Undervisningen på distans spelas in och deltagaren kan ta del av undervisningen när det passar om man inte har möjlighet att delta i realtid, vilket naturligtvis är att föredra. Vid studier på en folkhögskola förutsätts och krävs att deltagaren medverkar aktivt i kursen och bidrar med sina erfarenheter och kunskaper genom att kommunicera med såväl andra deltagare som läraren. Vi använder oss av Microsoft Teams.
Vem är utbildningen för?
Exempelvis idrottslärare, tränare, idrottare, förälder eller för dig som är allmänt intresserad av träning.
Det här får du
Som deltagare får du lära dig om din konditionsträning genom praktiska och teoretiska moment. Du får möta likasinnade kursdeltagare och utbyta erfarenheter. Kursens innehåll är grundad på beprövad erfarenhet och vetenskapligt förankrade teorier.
Kost och logi
Kost och logi i samband med de fysiska träffarna ingår inte i kursomkostnaden. På Bosön finns restaurang och möjlighet att ta med egen matlåda. På Bosön finns också möjlighet att boka logi. För- eller eftermiddagsfika ingår under kursdagarna på plats på Bosön.
Utbildningsanordnare
Bosöns Idrottsfolkhögskola
Fakta
Datum och tid:
Undervisningstid:
Kurslängd:
Kostnad:
Ansök senast:
Kontaktperson
Ansökan och antagningskrav
Du ska fylla minst 18 år under det år utbildningen startar. Du ska kunna bedriva studier självständigt på egen hand. Du behöver tillgång till en dator med kamera och mikrofon för studier på distans.
Vi antar i den ordningen ansökningarna kommer in till oss, alltså först till kvarn principen.
Vad kostar utbildningen?
Kursomkostnad 400 kronor för fika, utskick och försäkring. Kostnad för litteratur tillkommer.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Vilket innebär att du kan söka studiestöd från CSN på gymnasienivå, halvtid (50%).
Övrig information
Kurstiden är 6 veckor. Kursen bedrivs på distans med två heldagarsträffar på Bosön klockan 9.30-16.
Datum för träffarna är inte fastställda.
Kurslitteratur
Kondition och uthållighet – För träning, tävling och hälsa
Filip Larsen, Mikael Mattsson,
SISU idrottsböcker (2013).