Träningsplanering
Om utbildningen
Kursen syftar till att ge dig som tränare/ledare eller aktiv idrottare en ökad kunskap kring att planera, värdera och implementera träningen. Via vetenskapligt förankrade teorier och praktisk erfarenhet, kommer du att få en ökad förståelse för träningsplaneringens komplexitet, inom prestationsidrottens verksamhetsfält.
Vem är utbildningen för?
För dig som behöver lära dig mer om träningsplanering t.ex. tränare, ledare, förälder eller aktiv idrottare.
Det här får du
Du kommer att få lära dig träningsplaneringens grunder, principer och begreppsförklaringar. Efter kursen kommer du att kunna hantera kartläggning och målskrivningsprocesser samt analysera idrottens specifika krav och kapacitet.
Under kursen kommer du att få förståelse för och lära dig hantera planering av träningslärans olika fysiska grundegenskaper, uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet och koordination.
Du kommer också att få förståelse och lära dig hantera planering utifrån den fysiska principen om belastning, volym, intensitet och återhämtning.
Kursen kommer också att gå igenom hur du planerar för längre och kortare perioder, micro, makro och meso planering. Hur du planerar för formtoppning och mästerskap, hantering av långa turneringar/tävlingar. Vi går också igenom träningsplanering ur ett psykologiskt och socialt perspektiv. Att implementera koststrategier vid planering av träning. Träningsplanering ur ett prestations och skadepreventivt perspektiv och att förstå och omsätta testresultat i en planeringsprocess.
Kursen bedrivs främst på distans men med en träff på Bosön, datum för träffen på Bosön är den 10 mars. Undervisningen på distans spelas in och deltagaren kan ta del av undervisningen när det passar om man inte har möjlighet att delta i realtid, vilket naturligtvis är att föredra. Vid studier på en folkhögskola förutsätts och krävs att deltagaren medverkar aktivt i kursen och bidrar med sina erfarenheter och kunskaper genom att kommunicera med såväl andra deltagare som läraren. Vi använder oss av Microsoft Teams.
Kost och logi
Kost och logi i samband med de fysiska träffarna ingår inte i kursomkostnaden. På Bosön finns restaurang och möjlighet att ta med egen matlåda. På Bosön finns också möjlighet att boka logi. För- eller eftermiddagsfika ingår under kursdagen på plats på Bosön.
Utbildningsanordnare
Bosöns Idrottsfolkhögskola
Fakta
Datum och tid:
Undervisningstid:
Kurslängd:
Kostnad:
Ansök senast:
Kontaktperson
Ansökan och antagningskrav
Du ska fylla minst 18 år under det år utbildningen startar. Du ska kunna bedriva studier självständigt på egen hand. Du behöver tillgång till en dator med kamera och mikrofon för studier på distans.
Vi antar i den ordningen ansökningarna kommer in till oss, alltså först till kvarn principen.
Vad kostar utbildningen?
Kursomkostnad 300 kronor för fika, utskick och försäkring. Kostnad för litteratur ca 450 kronor tillkommer.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Vilket innebär att du kan söka studiestöd från CSN på gymnasienivå, halvtid (50%).
Övrig information
Kurstiden är 6 veckor. Kursen bedrivs på distans men en heldagsträff på Bosön.
Datum för träffen är den 10 mars klockan 9.30-16.