Världspremiär på Bosön för innovation inom Pararodd
Elit-pararoddaren Ebba Einarsson inspirerade framtagandet av ADrow, det funktionsanpassade tillbehöret till Concept2s RowErg. Nu har innovationen haft världspremiär på Bosön. ”Så inspirerande att göra träning tillgängligt för ännu fler med helt olika förutsättningar”, säger Ebba.
Sommaren 2017, två veckor efter att hon tagit hem SM-guld i rodd, blev Ebba Einarsson förlamad från midjan och nedåt över en natt. Månaderna efter skadan bestod till största del av rehabilitering och Ebba fick lära sig grundläggande saker som att kunna sitta igen. -Jag fick lov att hitta andra sätt att träna och rätt snabbt fann jag kärleken till SkiErgen, främst för att den är så enkel och praktiskt, säger Ebba. Rodden hittade jag tillbaka till kanske 8–9 månader efter min skada.
Innan skadan jobbade Ebba som roddinstruktör på Jörgen Karlssons crossfit box i Falkenberg. Något som hon fortsatte med även efter rehabiliteringen.
”Det var när jag kom tillbaka efter min skada som idén om ADrow föddes hos Jörgen. Han såg vad som saknades för att jag skulle kunna fortsätta träna rodd och valde att göra något åt det”, berättar Ebba.
”Det var då, för runt två år sedan, som vi förstod att det här var något vi behövde lösa. Jag gick runt och tänkte på det rätt länge och till slut startade jag, min fru Gerd och min vän Kristoffer upp Fenix1 och började utveckla det som till slut blev ADrow”, berättar Jörgen.
Jörgen har själv alltid haft ett intresse för att uppfinna och berättar att ADrow är ett helt nytt område för honom. ”I början körde vi med spännband och klossar för att testa hur den skulle kunna funka”, berättar Jörgen.
Produktutvecklingen drog igång för ett år sedan och teamet har löpande varit på plats på Bosön under denna period. På Bosön har de provat olika prototyper, testat sig fram med olika personer med olika behov, justerat och testat igen. Nu är de redo för världspremiär på Bosön med en färdig produkt som inte liknar någon annan på marknaden. Han beskriver ADrow som enkel att sätta ihop då den monteras på samma sätt som en vanlig RowErg men med ADrow istället för glidskenan. Därefter justeras den enkelt efter användarens mått.
”Vi på Bosön är stolta över att varit en del i utvecklingen av denna innovation och följa utvecklingen av detta hjälpmedel på nära håll”, säger Conny Karlberg, chef för träning och tester på Bosön. ”Det är så många olika behov och användningsområden som ska tillgodoses, så antalet justeringar som genomförts under resans gång är omfattande. Nu är den klar, vilket är helt fantastiskt. Imorgon sitter kanske någon och tränar med ADrow i Framgångshallen. Bosön har många paraidrottare som besökare så det är lite extra roligt att vi kommer vara den första anläggningen i världen som har ADrow” säger Conny.
Pararodden i Sverige fortfarande under utveckling och Ebba hoppas att ADrow kan vara en del i att skapa ett intresse för sporten. ”Om fler får upp ögonen för Pararodd kan vi skapa ett community med tränare och ungdomsverksamhet. Jag är ju ensam här i Sverige och jag kan inte tävla nationellt eftersom jag inte har någon att tävla mot”, säger Ebba.
Ebba har följt arbetet med ADrow från start till slutprodukt och erkänner att hon var lite skeptisk till en början. ”I början när jag testade första prototypen som Jörgen och Kristoffer utvecklat så kände jag att det var bra, men inget som jag skulle använda. Jag hade ju redan min sits som jag flyttar över från roddbåten till inomhusrodden, skrattar Ebba. Men nu när jag fick testa slutprodukten kände jag verkligen att ADrow är något som jag också kommer att använda” avslutar Ebba.