nav-mouse
nav-mouse

Vad är löparknä och hur kan du förebygga?

Våren börjar vakna till liv och det spritter kanske lite extra i benen på många vilket är härligt. Men det är inte härligt om det också gör ont.

”Visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?”, skriver författaren Karin Boye. Våren står för dörren och lusten att springa ökar för många. Några testar kanske löpning för första gången, andra kan ha sprungit i flera år. Oavsett nivå, erfarenhet och rutin på löpning så springer de flesta detta för att må bra, de gillar det och vill få positiva effekter på välmående eller kanske resultat i sin prestation. Man vill inte få ont i knät.

”Löparknä, eller Iliotibialbandssyndrom som det heter i medicinska termer, drabbar oftare löpare jämfört med andra idrotter, därav namnet. Den vanligaste orsaken till löparknä är överbelastning och symtomen kommer vanligtvis efter en stunds löpning,” säger Linda Nilsson, fysioterapeut på Bosön.

Löparknä kallas ibland även långdistansknä då det ofta är långdistanslöpning som orsakar en överbelastning med smärta på utsidan av knät som följd. Smärtan kan minska eller förvinna om du slutar att springa, men kommer vanligtvis tillbaka när du börjar igen.

 


 

Hjälp och behandling

Om du drabbats av löparknä finns det hjälp. En fysioterapeut/sjukgymnast kan båda ställa diagnos samt ge dig en plan på lämplig behandling.  Men än bättre är att förebygga risken för att drabbas av löparknä. Ta del av råd och tips från Linda!