nav-mouse
nav-mouse

Vad händer på Bosöns nya elitidrottsutbildning?

Möjlighet att träna både enskilt och tillsammans med andra. Bygga vidare på dina specialidrottskunskaper, få fördjupade kunskaper inom träning och tävling, fysiologi, psykologi, nutrition, idrottsmedicin och ledarskap. Lära dig mer om andra faktorer som påverkar din idrottskarriär som till exempel sponsring och sociala medier. Allt i den unika idrottsmiljö som Bosön erbjuder. Detta är exempel på några saker som de studerande på Bosöns nya elitidrottsutbildning har möjlighet att ta del av. Nedan berättar de lite om hur den första terminen hittills varit.

Hösten 2021 gick startskottet för Bosöns nya elitidrottsutbildning. En skräddarsydd utbildning för de som vill fortsätta sin utveckling och ta nästa steg i elitidrottskarriären efter avslutad gymnasieutbildning på RIG (Riksidrottsgymnasium) eller NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning) och har idrottsliga mål att nå internationell elitnivå som senior. Totalt är det nu 17 studerande på den ettåriga utbildningen. Mixen av idrotter är stor. Bland detta läsårs kursdeltagare hittar vi bland annat idrotterna friidrott, handboll, fotboll, ishockey, tyngdlyftning, bowling, cykel, MMA, brasiliansk jiu-jitsu, judo, rugby, racerunning/framerunning, taekwondo och truppgymnastik.

En av kursdeltagarna är Kajsa Eneroth, cyklist landsväg och MTB.

Kajsa, varför sökte du till elitidrottsutbildningen på Bosön?

”Efter gymnasiet kände jag att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med skola och jobb och jag tyckte att elitidrottsutbildningen passade väldigt bra efter att ha gått på ett idrottsgymnasium. Det blir lite samma, fast ändå nya miljöer och nya utmanande saker.”

Skulle du kort kunna beskriva terminen hittills?

”Vi har haft många olika saker så det är svårt att sammanfatta det kort. Vi har fått lära oss massa saker om fysiologi och mentala saker som är en del i alla idrotter och som alla kan ha nytta av. Vi har även haft mycket tid till träning och utbyte mellan oss på utbildningen.”

Vilka tycker du bör fundera på att söka till denna utbildning?

”Kanske de som är i samma situation som jag. Som inte riktigt vet vad de vill göra direkt efter skolan. Så passar det här jättebra som ett mellanlandnings-år. Då kan man reda ut detta. Och har man som jag skador som man behöver jobba med passar det jättebra på Bosön som har bra sjukgymnaster och möjligheter att fixa det.”

Hur ser planerna ut för dig framåt, både på kort sikt och på lite längre?

”På kort sikt är mitt mål att bli helt skadefri så att jag kan satsa ordentligt på min idrott. Det långsiktiga målet är kunna få mer kontinuitet. Att bli helt skadefri så att jag kan träna och tävla normalt och satsa på min idrott.”

 

Liselotte Olofsson, du är ansvarig för avdelningen Elitidrottsstöd som erbjuder mycket operativt stöd på Bosön. Kan du berätta lite mer om detta elitidrottsstöd och den koppling elitidrottsutbildningen har till det.

”Elitidrottsstödet har som syfte att stötta specialidrottsförbunden för att nå målen med starkare landslag och fler medaljer på mästerskap – EM, VM, OS och Paralympics. Det kan ges till dig som aktiv elitidrottare, tränare eller ledare och det är ditt specialidrottsförbund som ansöker om det. De fyra stora kompetensområdena inom stödet är idrottsfysiologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottspsykologi.

Under utbildningen får våra deltagare möjlighet att ta del av utvalda delar av elitidrottsstödets möjligheter och inte minst att praktiskt prova på olika sorter stöd – tester, mätningar och rådgivningar. De har eller kommer till exempel under utbildningen genomföra fystester, få utbildning inom idrottspsykologi, idrottsnutrition, göra screenings med fysioterapeut med mera. De som kommer att arbeta med kursdeltagarna är samma personer som jobbar med våra landslag på avdelningen Elitidrottsstöd.”

 

Axel, som tränar fotboll, är ytterligare en av årets kursdeltagare. Ta del av vad han säger om utbildningen.

 

Mer information

Vill du ha mer information om elitidrottsutbildningen på Bosön?

 

Läs mer